Den v Sydney na pohodu

Když už jsme za sebou měli centrum Sydney, Operu a dokonce i klokany, nezbylo nám nic jiného, než si užívat australské pohody. Ráno jsme zahájili výletem na místní trhy. Jejich největší výhodou a zároveň prokletím je, že zde můžete všechno ochutnat a to ještě předtím, než si cokoliv koupíte. Australané hodně hledí na kvalitu, někteří prodejci tak ukázky zboží dohání až do extrému. Jeden z prodejců například nabízí kurzy vaření, kde vás naučí z prodávaných surovin vytvořit takové dobroty, že je budete chtít jíst každý den. Prodejce šunky vám pak na férovku ukáže prase, ze kterého šunku později vyrobí.

Šunka v prenatálním stádiu
Šunka v prenatálním stádiu

Oběd jsme na druhou stranu pojali úplně opačně. Já už v Čechách nebyl pomalu půl roku a Rombi s Erikou dokonce přes rok. Klokani jsou sice fajn na hraní i k jídlu a jednou za čas je potřeba si připomenout domácí stravu. Volba padla na svíčkovou! Díky tomu, že Erika je skvělá kuchařka, jsme to měli včetně domácích knedlíků a tak jsme se na chvíli vážně cítili jako by jsme byli o 16 000 kilometrů jinde než jsme ve skutečnosti byli.

Svíčková včetně domácích knedlíků
Svíčková včetně domácích knedlíků

Po krátkém odpoledním šlofíku jsme se přesunuli klasicky na pláž. Kromě nás na ní bylo jen několik málo lidí. Většina z nich byli surfaři, kteří se stejně hned přesunuli do vln. Výsledkem bylo, že pláž částečně obsadili rackové, kteří si absenci opalujících se narušitelů přírody užívali.

Rackové na pláži v Maroubra Bay
Rackové na pláži v Maroubra Bay

Moře bylo celkem rozbouřené a řada lidí to viděla jako skvělou příležitost udělat si fotku s vlnami rozbíjejícími se o útes. Pravdou je, že když některá z větších vln vyšplouchla vysoko nad obzor, vypadalo to vážně dobře. Seděli jsme na lavičce naproti útesu asi půl hodiny. Vlny byly sice fajn, ale daleko víc nás bavilo pozorovat lidi, na které cákaly. Vrcholem byl borec se zrdcadlovkou, který dostal přímý zásah asi největší vlnou, kterou jsme tam za celou dobu viděli. Málem ho knockoutovala a nás taky, když jsme se zkáceli smíchy. V nejlepším se má odejít a to jsme také popadajíc se za břicho udělali.

Vlny rozbíjející se o útes
Vlny rozbíjející se o útes

Pomalu jsme začínali mít hlad a nenapadlo nás nic lepšího, než sníst klokana. Jak jsme řekli, tak jsme také udělali. Na lov jsme sice nejeli do divočiny, ale do obchodu, nicméně úlovek jsme měli výrazně rychleji, než v případě první varianty. A aby jsme se měli alespoň trošičku líp, koupili jsme na na trávení také nějakou australskou limonádu. Později jsme zjistili, že to bylo pivo.

Klokaní burgery
Klokaní burgery

Sydney je sice obrovské město, ale je také plné parků a tyhle parky jsou plné plynových grilů, které jsou jejich návštěvníkům zdarma k dispozici. Volba na přípravu masa byla tedy jasná. Přímo od grilu jsme měli výhled na skate park, kde několik místních kluků jezdilo dlouho do tmy a jen o pár metrů oceán, jehož šumění tak příjemně uklidňovalo. Jakoby říkalo: „žádný spěch, na všechno je dost času, tady vám nic neuteče“.

Ale jinak jsme slušní kluci
Ale jinak jsme slušní kluci

A tak jsme taky nikam nespěchali. Ono taky spěchat při grilování klokana u moře při západu slunce by byl hřích.


Posted

in

by

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..